Ozonowanie
OZONOWANIE – METODA EKOLOGICZNA, BEZ UŻYCIA ŚRODKÓW CHEMICZNYCH, BEZPIECZNA DLA ALERGIKÓW I ŚRODOWISKA
Ozonowanie jest usługą, która umożliwia usunięcie przykrych zapachów oraz wykonanie pełnej sterylizacji. Pozwala to na wyeliminowanie bakterii, wirusów, grzybów, pleśni oraz alergenów. Ozon O3 składa się z trzech atomów tlenu i powstaje podczas wyładowań atmosferycznych pod działaniem promieni UV oraz w wyniku reakcji tlenku azotu z lotnymi związkami organicznymi. Jest jednym z najskuteczniejszych znanych środków dezynfekcyjnych, posiadającym unikatowe właściwości aseptyczne: bakteriobójcze, grzybobójcze, silnie utleniające. Działanie bakteriobójcze ozonu jest około 50 razy skuteczniejsze i 3000 razy szybsze niż chloru.
Dezynfekcja ozonem stosowana jest najczęściej:
- do likwidacji roztoczy, kurzu domowego i alergenów;
- do neutralizacji zapachów w pomieszczeniach oraz oczyszczania bakteriologicznego po zmarłych, po zalaniach i powodziach;
- w obiektach związanych z produkcją spożywczą (takich jak zakłady mięsne, mleczarskie, browary), w przemyśle rybnym;
- w archiwach, bibliotekach, sądach etc. (ozonowanie dokumentów, książek etc.);
- w branży medycznej (ozonowanie izolatek, sal chorych, urządzeń i sprzętu medycznego, karetek pogotowia, ambulansów);
- w środkach transportu (ozonowanie pojazdów przewożących żywność i ludzi, produktów medycznych i leków, wagonów kolejowych, samolotów, statków etc.),
- w klimatyzacji samochodowej oraz pomieszczeniach klimatyzowanych (ozonowanie biur, sal konferencyjnych etc.);
- do likwidacji zagrzybienia ścian i murów;
- w palarniach, saunach, obiektach sportowych;
- w ujęciach wody pitnej (ozonowanie z drobnoustrojów i bakterii);
- w produktach spożywczych (ozonowanie owoców, warzyw, jaj, mięsa w celu zachowania ich świeżości oraz zapobiegania namnażaniu się bakterii i grzybów).
Dezynfekcja ozonem stosowana jest najczęściej:
- stęchlizny,
- gnicia i rozkładu organicznego,
- fermentacji,
- odchodów, wydalin,
- potu,
- dymu (również tytoniowego),
- wielu innych nieprzyjemnych woni.