mol spożywczy dobrzesprzatamy

Niebezpieczeństwo związane z molami spożywczymi

Spis treści

  1. Wstęp
  2. Co więcej wiadomo o molach?
  3. Badania związane z molami
  4. Dlaczego mole są tak niebezpieczne dla naszego zdrowia?
  5. Jak walczyć z molami spożywczymi?
  6. Co jeśli zauważymy mole?

Plodia interpunctella, czyli znany nam mol spożywczy bądź mol kuchenny to owad, który żeruje na różnego rodzaju produktach zbożowo-mącznych (głównie na mące pszennej, ziarnach zbóż, na pieczywie, sucharkach, suszonych owocach, grzybach, a także nasionach strączkowych). Nie omija on także makaronów, płatków śniadaniowych i słodyczach, szczególnie tych, mających w swoim składzie orzechy i suszone owoce. Co więcej, ich omacnicze możemy znaleźć także w pokarmie dla zwierząt takich jak koty, psy, ptaki a także w pokarmach dla rybek.

Mole spożywcze można spotkać także w spichlerzach zbożowych, bądź w naszych domach. Chętnie obierają sobie szafki z żywnością, które są dla nich idealnym miejscem do życia. Obecność mola można stwierdzić po jajeczkach, które składane są w żywności sypkiej (z wyglądu mogą przypominać malutkie ziarna cukru), w dotyku są lepkimi bryłami żywności, tworzonymi przez ich larwy, zwane potocznie gąsienicami. Co więcej, ich dorosłe osobniki mogą także fruwać w pomieszczeniu, szczególnie w momencie, gdy jest zgaszone światło a w pomieszczeniu jest ciemno.

Co więcej wiadomo o molach?

Dorosły osobnik posiada skrzydła o rozpiętości od 14 do 18 mm. Kiedy spojrzymy dokładnie na skrzydełka, zobaczymy barwy żółtawe, brunatnoczerwone, mające poprzeczne paski bądź też ciemnoczerwone paski. Jeśli zaś chodzi o tył skrzydełek, są one szaroniebieskie, przeświecające. Natomiast jaja omacnicy spichrzanki są białe, okrągłe i mają wymiary około 0,6x0,4 mm. Główki gąsienic są natomiast brązowe, choć ich ciało jest już białe. W okresie rozwoju kolor biały, nabiera barwy czerwonej, zielonej, pomarańczowej bądź innej, w zależności od pokarmu, który spożywa.
Jeśli zaś chodzi o poczwarkę, jest ona brązowa i mierzy długość 7 mm.

Badania związane z molami

Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Pedagogicznym w Krakowie z 2015 roku jasno wskazują, że na ciele moli spożywczych (tyczy się to zarówno larw jak i dorosłych omacnicy spichrzanki), znajdują się bardzo różne szczepy bakterii, grzyby pleśniowe a także grzyby drożdżopodobne. Każda grupa bakterii, grzybów czy pleśni generuje zagrożenie dla zdrowia człowieka.

mol spożywczy dobrze sprzątamy

Dlaczego mole są tak niebezpieczne dla naszego zdrowia?

Sytuacja jest poważna, ponieważ wspomniane wyżej badania jasno wykazały, że niektóre z wykrytych na molach spożywczych szczepach bakterii i grzybów, wykazywały lekooporność na antybiotyki i inne związki chemiczne, które przyjmowane są przez ludzi. Dodatkowo w owadach omacnicy spichrzanki wykryto aż 15 frakcji białkowych, które dają pozytywne reakcje z przeciwciałami IgE z badanych surowic.

Spożywając żywność w której żyją mole (bądź w której znajdują się ich ciała, a nawet wyłącznie fragmenty ciała), narażamy się na bardzo duże niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia. Naszym głównym problemem mogą okazać się choroby alergiczne a także problemy ze strony układu pokarmowego. W opisie wspomnianego badania możemy przeczytać: Chorobotwórcze bakterie znalezione w badaniach to Plodia interpunctella szczepów Enterococcus faecalis, Escherichia coli i Klebsiella oxytoca. Paciorkowce fekalne E. faecalis – te właśnie bakterie oportunistyczne, cechują się patogenicznością w zakażeniach egzogennych.

Wspomniane bakterie mogą doprowadzić do ropnia, groźnego zakażenia dróg moczowych, dróg żółciowych oraz zapalenia wsierdzia, głównie u osób z obniżoną odpornością. Znane nam infekcje bakterii fekalnych są trudne do leczenia z uwagi na występowanie w nich szczepów znanych z lekooporności.

Wymienione wcześniej pałeczki Escherichia coli powszechnie znane z gleby i wody, występują jako symbionty w jelicie człowieka. Owe bakterie są groźne szczególnie w sytuacji obniżonej odporności ludzkiego organizmu.

Bakterie mogą generować zakażenia dróg oddechowych, układu moczowego a także ciężkie biegunki u dorosłych i dzieci. Są także częstą przyczyną posocznicy. Z kolei bakterie Klebsiella oxytoca w warunkach obniżonej odporności mogą wywoływać groźne zakażenia, w tym także posocznicę, wstrząs endotoksyczny, zapalenie płuc, ropnie płuc, zakażenia układu moczowego, pokarmowego i dróg żółciowych, stany zapalne zatok, ucha środkowego, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, bądź też stany zapalne tkanek miękkich.

Jeśli zaś chodzi o grzyby znane jako Candida albicans , są one odpowiedzialne za wywołanie zakażenia o bardzo szerokim spektrum, zaczynając od niegroźnych, powierzchniowych zmianach skórno-śluzówkowych, kończąc na wielonarządowych alergiach, stanowionych zagrożenie dla życia chorego. Grzyby rodzaju Penicilium powodują bardzo poważne objawy alergiczne.

Jak walczyć z molami spożywczymi?

Jest to bardzo dobre pytanie, ponieważ nikt z nas nie chce mieć takich moli w swoim domu. Kiedy jednak sytuacja jest inna, musimy dbać o przestrzeganie higieny w miejscach, które doświadczyły obecności moli spożywczych. Pamiętajmy o wzmożonej higienie, ale także i o odpowiednich opakowaniach, które chronią naszą żywność.

Jeśli zauważyliśmy jednego mola, możemy być pewni, że czeka nas trudniejsza sytuacja i będziemy mieć do czynienia z całą jego rodziną. Dorosłe owady bardzo szybko składają jaja na ulubionych produktach spożywczych, przez co bardzo trudno o szybką i skuteczną reakcję z naszej strony. Co więcej, przedostanie się przez plastikową torbę nie jest dla nich problemem. Mole potrafią je przegryźć i przedostać się do żywności, która w danym momencie je interesuje.

Warto o tym pamiętać głównie w kwestii związanej z naszym zdrowiem. Jeszcze nie dawno uchodziło za oczywiste, że mole spożywcze nie stanowią zagrożenia dla człowieka. Jak widać, aktualne badania pokazują inny obraz sytuacji, w której nasze zdrowie jest jak najbardziej zagrożone. Mole spożywcze jak najbardziej są zagrożeniem dla człowieka, szczególnie w okresie obniżonej odporności, czyli w okresach jesiennych, zimowych i innych, które cechują się dla nas trudniejszym czasem.

Co jeśli zauważymy mole?

Sytuacja jest bardzo prosta i oczywista. Musimy zacząć od wyrzucenia z domu wszystkich produktów, w których mole mogły złożyć swoje jajeczka. Najlepiej zajrzeć osobiście do każdego woreczka z mąką, skrobią ziemniaczaną, skrobią do kasz. Kolejnym etapem jest odkurzenie wszystkich szafek kuchennych i dokładne wymycie za pomocą wody z dodatkiem mydła lawendowego lub podobnego detergentu o zapachu cytrusów. Mole bardzo nie lubią zapachu cytrusów, co będzie działać na naszą korzyść.

Innym sposobem, który może nam bardziej przypaść do gustu, jest odkażanie szafek przy pomocy specjalnych środków, które oferują firmy zajmujące się tym tematem. Jeśli chcemy mieć pewność, że wszystkie pomieszczenia zostały w stu procentach zabezpieczone przed molami, warto skorzystać z takiej oferty i cieszyć się pełnym spokojem w naszym domu lub mieszkaniu. Po takiej operacji możemy zapatrzeć się w woreczki z suszoną lawendą, wanilią, liśćmi laurowymi i goździkami. Mole spożywcze nie cierpią tych zapachów, dzięki czemu możemy skutecznie chronić się przed nimi we własnym domu.

Sprej czyszczący przed molami spożywczymi: Warto wspomnieć, że możemy zaopatrzyć się w specjalny sprej, który chroni nas przed molami. Do jego przygotowania będziemy potrzebować: - 1 szklankę wody - 1 szklankę octu - 15 kropki olejku lewandowego Wszystkie składniki dokładnie wymieszajmy i przelejmy do pojemnika z dyfuzorem. Taki środek możemy spokojnie rozpylać w szafkach kuchennych w naszym domu lub mieszkaniu. Sam w sobie środek jest bardzo skuteczny.
{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}