Bakteria

Ozonowanie

Kilka słów o ozonowaniu...

Ozonowanie to silna i doskonała metoda dezynfekcji i usuwania wszelkich drobnoustrojów jak bakterie, wirusy (w tym koronawirusy), grzyby i ich zarodniki, roztocza. Przybliżmy kilka faktów na temat tej popularnej metody odkażania.

Czym jest ozon?

Ozon jest alotropową odmianą tlenu składającą się z 3 atomów. Tlen, którym oddychamy jest pod postacią dwuatomowej cząsteczki (o wzorze chemicznym O2, natomiast ozon posiada dodatkowy atom tlenu (dlatego posiada wzór chemiczny O3), co nadaje mu całkowicie nowe właściwości. Trzeci atom tlenu posiada silne właściwości do odłączania się, dlatego związek ten łatwo wchodzi w reakcje chemiczne i jest silnym utleniaczem.

Ozon w normalnych warunkach jest niebieskim gazem, o większej gęstości od powietrza. Tworzy się naturalnie w wysokich warstwach atmosfery pod wpływem promieniowania ultrafioletowego oraz w momencie wyładowań atmosferycznych. Charakterystyczny, „świeży” zapach po burzy zawdzięczamy właśnie niemu. Ze względu na swoją budowę jest silnym utleniaczem. Ma właściwości aseptyczne i odkażające. Jest jednym z najskuteczniejszych środków dezynfekcyjnych. Zabija znajdujące się na przedmiotach i powietrzu bakterie, wirusy, grzyby, pierwotniaki, roztocza, zarodniki, alergeny. Stosowany jest m.in. do wyjaławiania wody (ozonowanie), dezynfekcji pomieszczeń, samochodów itd. Ma około 50 razy silniejsze i 3000 razy szybsze działanie bakteriobójcze niż chlor. Swoje działanie dezynfekujące wykazuje przy stężeniu ok. 13 mikrogram/dm3.

Ozon jak już wyżej zostało wspomniane posiada liczne pożyteczne właściwości, jednak może też być szkodliwy. Wszystko zależy od obszaru występowania. Jeśli pozostaje w górnych warstwach atmosfery, to chroni nas przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Problemem jest ten znajdujący się w dolnych warstwach atmosfery. Zanieczyszczenia znajdujące się nad powierzchnią ziemi tzw. „prekursory tlenu” np. dwutlenek azotu (NO2), tlenek węgla (CO), pod wpływem światła słonecznego ulegają rozpadowi z powstaniem atomu tlenu (O), który reaguje z tlenem atmosferycznym (O2) dając ozon (O3). Najwyższe stężenia przy powierzchni ziemi obserwowane są wiosną i latem, gdy wzrasta ilość promieni słonecznych.

Każdy chyba słyszał o tzw. dziurze ozonowej, która zaczęła być obserwowana w latach 80. nad Antarktydą. Jest to ubytek „dobrej” warstwy ozonu znajdującego się w stratosferze i chroniącego nas przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Winą za tę sytuacje są obarczane substancje zubożające warstwę ozonową (SZWO), z których najważniejsze to freony i halony obecne kiedyś np. w chłodziarkach, zamrażarkach, aerozolach itd. Działania zmierzające do wycofania tych substancji z powszechnego użytku przyniosły skutki i od kilku lat obserwujemy zmniejszanie się „dziury ozonowej”.

Na czym polega ozonowanie?

Ozonowanie to nic innego jak proces wytworzenia sztucznie ozonu, takiego jak ten znajdujący się w naszej atmosferze. Służą do tego specjalnie skonstruowane generatory tzw. ozonatory. Istnieją dwa sposoby wytworzenia sztucznego ozonu: pierwszy za pomocą promieni ultrafioletowych, a drugi za pomocą wyładowań koronowych (ta metoda symuluje uderzenie pioruna, który w naturze wytwarza tez związek). Ozonator wykorzystuje jedną z dwóch powyższych metod. Ozon ze względu na swoje właściwości utleniające wchodzi w reakcje z drobnoustrojami, zarodnikami i wirusami, niszcząc je. W efekcie w pomieszczeniu giną wszystkie szkodliwe związki, a w powietrzu pozostaje przyjemny zapach charakterystyczny dla powietrza tuż po burzy.

Ozonowanie – zastosowania: • ozonowanie pojazdów i środków transportu • ozonowanie magazynów i hal • dezynfekcja biur, lokali mieszkalnych, lokali usługowych, placówek medycznych • ozonowanie chłodni, komór i przechowalni owoców • dezynfekcja w branży medycznej – sal chorych, sprzętu medycznego, karetek pogotowia, ambulansów • dezynfekcja obiektów inwentarskich – obór, chlewni, kurników itp. • dezynfekcja lokali związanych z produkcją spożywczą np. zakładów mięsnych, ubojni, mleczarni itp. • ozonowanie owoców, warzyw, mięsa, jaj itp. w celu zachowania dłuższej świeżości • dezynfekcja klimatyzatorów stacjonarnych • dezynfekcja prywatnych gospodarstw domowych • ozonowanie ujęć wody pitnej • usuwanie zagrzybienia na ścianach i murach • odświeżanie pomieszczeń, redukcja nieprzyjemnych zapachów.

Czym wyróżnia się ozonowanie od tradycyjnych metod dezynfekcji? • po przeprowadzeniu ozonowania nie jest wymagane mycie pomieszczeń i przedmiotów się w nim znajdujących • można przeprowadzić je w pomieszczeniach, w których znajduje się żywność • profesjonalne generatory ozonu potrafią równomiernie rozprowadzić go w pomieszczeniu, który dotrze do każdego zakamarka – dzięki temu dezynfekcja jest szybka i bardzo skuteczna • ozon oprócz dezynfekcji przedmiotów i powierzchni doskonale oczyszcza powietrze i atmosferę, pozostawiając przyjemny i świeży zapach.

Ozon to naturalnie występująca substancja o wszechstronnych właściwościach. W zależności od położenia w atmosferze posiada pożyteczne i negatywne właściwości. Jest silnym utleniaczem, aseptykiem, ma właściwości odkażające. Jest coraz powszechniej wykorzystywany w dezynfekcji. Warto rozważyć ozonowanie jako alternatywę dla innych substancji dezynfekujących ze względu na swoją niesamowitą skuteczność, bezpieczeństwo oraz szerokość zastosowań.

{{ message }}

{{ 'Comments are closed.' | trans }}